Th. Van Rijswijckplaats 7 - 2000 Antwerpen

03 203 44 00

Kleinhoefstraat 6 - 2440 Geel

014 63 95 70

Lid worden

Waarom MVO de nieuwe standaard is voor bedrijven van elke grootte

14 augustus 2024

Wat is MVO?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een bedrijfsstrategie waarbij jouw onderneming verantwoordelijkheid neemt voor de impact die de activiteiten van jouw bedrijf hebben op de maatschappij en het milieu.

Dit concept kan vrij worden vertaald naar Corporate Social Responsibility (CSR) in het Engels.

De kern van MVO is dat jouw bedrijf haar economische, sociale en ecologische prestaties integreert in haar bedrijfsvoering. Dit betekent dat je bewust keuzes maakt om positieve bijdragen te leveren aan de samenleving, zoals het bevorderen van ethische arbeidsomstandigheden, het verminderen van milieuvervuiling, enz.

Enkele belangrijke aspecten van MVO zijn:

  1. Profit (economische verantwoordelijkheid)

Bedrijven zorgen ervoor dat hun activiteiten bijdragen aan duurzame economische groei, zowel voor henzelf als voor de bredere economie. Dit omvat eerlijke handel, innovatie en het creëren van werkgelegenheid.

  1. People (sociale verantwoordelijkheid)

Bedrijven zetten zich in voor het welzijn van hun werknemers en de gemeenschappen waarin ze actief zijn. Dit kan inhouden dat ze investeren in onderwijs, gezondheidszorg, of lokale economische ontwikkeling.

  1. Planet (milieuverantwoordelijkheid)

Bedrijven proberen hun ecologische voetafdruk te minimaliseren door duurzaam te produceren, energie-efficiëntie te verbeteren, afval te verminderen, en verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen te bevorderen.

Één van de kenmerken van MVO is dat het een vrijwillig engagement betreft.

Belang van MVO voor “grote ondernemingen”

Vrijwillig staat echter niet gelijk aan vrijblijvend. Grote ondernemingen doen er in het bredere ESG-kader goed aan om MVO ter harte te nemen aangezien dit het hen helpt om aan de toenemende eisen van investeerders, regelgevers en consumenten te voldoen.

Door MVO-principes te integreren, verbeteren ze hun ESG-prestaties, wat niet alleen zorgt voor een betere risicobeheersing en naleving van regelgeving, maar ook hun reputatie versterkt. Dit kan leiden tot toegang tot kapitaal tegen gunstigere voorwaarden, hogere klantloyaliteit, en een competitief voordeel in een markt die steeds meer waarde hecht aan duurzaamheid en ethisch ondernemen.

Belang van MVO voor de kleine, middelgrote en micro-ondernemingen (kmo’s)

MVO helpt een kmo om beter voorbereid te zijn op ESG-vragen die grote ondernemingen, die wel verplicht zijn tot ESG-rapportage, aan hen kunnen stellen.

Grote bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van de duurzaamheidsprestaties van hun leveranciers en (bouw)partners om hun eigen ESG-doelstellingen te behalen.

Als een klein bedrijf al MVO-principes heeft geïntegreerd, kan het makkelijker voldoen aan deze eisen en sterker staan in onderhandelingen of bij aanbestedingen. Dit vergroot niet alleen hun kansen om zaken te doen met grotere bedrijven, maar ook om hun eigen duurzaamheidsprestaties en reputatie te verbeteren.

Bovendien kunnen kleine bedrijven door MVO toe te passen, zich onderscheiden in een concurrerende markt door een sterkere band op te bouwen met partners die waarde hechten aan ethische en duurzame praktijken. Dit kan leiden tot hogere klantloyaliteit en mond-tot-mondreclame.

Bovendien kunnen ze kosten besparen door efficiënter met middelen om te gaan en hun milieueffect te verkleinen. MVO helpt ook om talent aan te trekken en te behouden, omdat werknemers steeds vaker waarde hechten aan werken voor een bedrijf met een positieve maatschappelijke impact. Zo kan MVO bijdragen aan de lange termijn groei en veerkracht van kleine ondernemingen.

MVO initiatieven in Vlaanderen

De Vlaamse Overheid heeft MVO Vlaanderen opgericht als start- en ontmoetingsplaats voor iedereen met een interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het bevat een ruim aanbod instrumenten en informatie met als doel organisaties te helpen om MVO in praktijk om te zetten.

Een paar praktijkvoorbeelden waarin MVO een belangrijke rol speelt:

  • Stad Antwerpen neemt deel aan de Europese missie voor 100 klimaatneutrale en slimme steden. De stad voert op Linkeroever een versnelde klimaatactie door de aanleg van een warmtenet, wijkgerichte renovatie van Europark, vergroening van de Scheldeboorden, …
  • CIRCL bouwt energiezuinige woningen en maakt gebruik van overwegend bio-ecologisch materiaal zoals isolatiemateriaal uit papiervlokken en ondervloeren uit houtwol. Bovendien zijn de woningen modulair: als de noden van de bewoners veranderen, kan het gebouw gedemonteerd of aangepast worden. CIRCL ontstond uit een onderzoeksproject van de KU Leuven, Buildwise, Embuild, Kamp C en enkele buitenlandse universiteiten.

Samengevat

MVO is geen ver-van-mijn-bedshow. Wel integendeel.

Grote bedrijven doen er goed aan om de MVO-principes te implementeren en zo hun ESG-prestaties te verbeteren.

Kmo’s zullen dankzij het toepassen van de MVO-principes duurzaam kunnen samenwerken met grote bedrijven, maar ook kunnen werken aan klantenloyauteit, het verbeteren van de efficiëntie en tal van andere voordelen.

Ben je overtuigd? Neem dan zeker een kijkje op de website van MVO Vlaanderen. Daar staat alles om op te starten.

Meer vragen bij dit onderwerp?

Word lid

Dialog

Tekst

Ok Annuleer