-
Zetel Antwerpen
Th. Van Rijswijckplaats 7
2000 Antwerpen
T 03 203 44 00
F 03 232 79 37 -
Zetel Kempen
Kleinhoefstraat 6
2440 Geel
T 014 63 95 70
Ondernemingsnummer BE0627 844 475
14 augustus 2024
In onze digitale wereld is het makkelijker dan ooit om creatieve content te delen en te gebruiken. Maar met die vrijheid komt ook verantwoordelijkheid. Auteursrecht beschermt de originele creaties van de geest, zoals teksten en foto’s, en geeft de maker exclusieve rechten om te bepalen hoe zijn of haar werk wordt gebruikt. Dit recht blijft 70 jaar na de dood van de auteur van kracht.
Auteursrecht biedt de maker van een werk het recht om te beslissen wie het mag gebruiken, hoe het mag worden verspreid, en onder welke voorwaarden. Zonder toestemming van de rechthebbende, mag je deze creaties niet zomaar gebruiken. Dit kan leiden tot juridische gevolgen zoals het verwijderen van het materiaal en het betalen van een schadevergoeding.
Stel je voor dat jouw bedrijf een website heeft of social media-kanalen beheert (zoals LinkedIn) en je besluit om afbeeldingen te gebruiken die je op het internet hebt gevonden. Heb je voor elk van die afbeeldingen toestemming van de eigenaar? Als dat niet het geval is, loop je het risico om inbreuk te maken op het auteursrecht.
Misschien denk je: “Wat maakt het uit? Mijn website of post heeft maar een klein bereik.” Maar onderschat niet hoe streng en efficiënt de bescherming van auteursrechten tegenwoordig is.
Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het opsporen en aanpakken van auteursrechtschendingen. Zij zetten geavanceerde software in om het internet te scannen en ongeautoriseerd gebruik van afbeeldingen en andere content op te sporen. Wanneer zo’n inbreuk wordt ontdekt, kan het bedrijf namens de auteur actie ondernemen. Dit gebeurt meestal via een ingebrekestelling, waarin ze de gebruiker aansprakelijk stellen en een schadevergoeding eisen.
Het is verleidelijk om snel een mooie foto te plukken van het internet en die op je website of social media te plaatsen. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. Zelfs als je denkt dat niemand het zal merken, kan die ene afbeelding je uiteindelijk veel geld kosten en juridische hoofdpijn bezorgen.
De oplossing? Wees verstandig en vraag altijd toestemming voordat je andermans werk gebruikt. Zo voorkom je dat jouw bedrijf onverwacht in een juridische strijd belandt over auteursrechtinbreuk.
Dus de volgende keer dat je een afbeelding wilt gebruiken, denk dan goed na. Het internet is misschien groot, maar de bescherming van auteursrechten is dat ook.