-
Zetel Antwerpen
Th. Van Rijswijckplaats 7
2000 Antwerpen
T 03 203 44 00
F 03 232 79 37 -
Zetel Kempen
Kleinhoefstraat 6
2440 Geel
T 014 63 95 70
Ondernemingsnummer BE0627 844 475
Bouwrecht, Bewijs
09 september 2024
Als aannemer is het cruciaal om te weten hoe je een overeenkomst kunt bewijzen, zeker wanneer er problemen ontstaan zoals wanbetaling.
In België zijn er twee manieren om het bewijs van een overeenkomst te leveren: het vrije bewijsstelsel en het gereglementeerde bewijsstelsel.
1. Vrije bewijsstelsel: Hier kun je een overeenkomst bewijzen met alle mogelijke middelen, zoals e-mails, getuigenissen of zelfs berichten zoals sms of WhatsApp.
2. Gereglementeerde bewijsstelsel: Dit is strikter. Bij overeenkomsten vanaf 3.500 euro moet je de overeenkomst bewijzen met een ondertekend document. Als je klant een particulier is, moet je in de meeste gevallen dit bewijsstelsel volgen.
Stel je voor: je hebt een grote opdracht voor een particulier, de waarde is hoger dan 3.500 euro, maar je hebt geen ondertekend contract. Als die klant niet betaalt en de overeenkomst betwist, moet je een ondertekend document kunnen voorleggen. Anders loop je het risico dat je de werken gratis hebt uitgevoerd.
Gelukkig zijn er uitzonderingen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een “buitengerechtelijke bekentenis”, zoals het gedrag van de klant dat bevestigt dat er een overeenkomst is, bijvoorbeeld door de bestelling van extra werken (meerwerken).
Het bewijs dat meerwerken zijn besteld, kan dienen als bewijs van de onderliggende aannemingsovereenkomst. Deze bestelling kan worden bewezen met alle middelen, omdat het om een gedraging gaat, niet om een formele rechtshandeling.
Denk aan zaken zoals:
Kortom, documenteer alles goed en zorg voor duidelijke afspraken. Dit kan veel juridische problemen voorkomen en ervoor zorgen dat je betaald krijgt voor je werk.