Th. Van Rijswijckplaats 7 - 2000 Antwerpen

03 203 44 00

Kleinhoefstraat 6 - 2440 Geel

014 63 95 70

Lid worden

Sociaal recht, Tijdelijke werkloosheid, Schorsing van de arbeidsovereenkomst

Economische werkloosheid voor bedienden

09 september 2024

Wanneer een bouwonderneming even wat minder draait, wordt vaak tijdelijke werkloosheid omwille van economische redenen ingevoerd als maatregel.
Bij economische werkloosheid denkt men dan in de eerste plaats aan arbeiders. Echter is er sinds 2012 ook een mogelijkheid voor bedienden voorzien.
We gaan in dit artikel kort de voorwaarden en de procedure overlopen die toch zwaarder en moeilijker zijn dan deze voor economische werkloosheid voor arbeiders. Daarnaast bekijken we nog enkele aandachtspunten.

Voorwaarden

De preliminaire voorwaarden om economische werkloosheid voor bedienden in te voeren in uw onderneming (zie het infoblad E54) zijn de volgende drie waar u elk aan afzonderlijk moet voldoen:

1. De werkgever valt onder het toepassingsgebied van de wet van 5 december 1968 betreffende de collectieve arbeidsovereenkomsten en de paritaire comités. Het betreft dus voornamelijk ondernemingen uit de privésector.

2. De onderneming moet kijken of er een sectorale CAO is voorzien voor deze vorm van tijdelijke werkloosheid of een ondernemings-CAO of een ondernemingsplan. In PC 200, waar ook de bouwbedienden onder vallen, is er geen sectorale CAO voorzien. De bouwondernemingen kunnen bij een aanvraag tot economische werkloosheid, alvast tot en met 30 juni 2025, verwijzen naar CAO 172 van de Nationale Arbeidsraad (NAR).

3. Daarnaast moet de onderneming het bewijs leveren dat het een onderneming ‘in moeilijkheden’ is. Dit kan omwille van drie mogelijke redenen:

  • Daling van het omzetcijfer, de productie of de bestellingen
  • Economische werkloosheid voor arbeiders
  • Onvoorziene omstandigheden


Procedure

Op het infoblad E55 van de RVA vindt u gans de te volgen procedure. We vatten ze kort hier samen:

1. U verzendt het document C106A, om aan te tonen dat dat uw onderneming aan de preliminaire voorwaarden voldoet, aangetekend naar de dienst Tijdelijke werkloosheid van de RVA bevoegd voor de regio van uw onderneming.

2. Na een bericht van de RVA dat uw onderneming voldoet aan de preliminaire voorwaarden, kan u ten vroegste 14 dagen na de verzending van het formulier C106A  een elektronische mededeling “schorsing bedienden ingevolge werkgebrek” versturen.

3. Ten minste zeven kalenderdagen vóór de 1ste voorziene werkloosheidsdag wordt er een kennisgeving elektronisch verzonden naar de RVA (de dag van de kennisgeving en de eerst voorziene werkloosheidsdag zijn niet inbegrepen in deze termijn). U deelt deze voorziene schorsing eveneens op die dag mee aan de bedienden en aan de ondernemingsraad. De regeling van volledige schorsing of van gedeeltelijke arbeid gaat best ook pas in op een maandag.

4. U laat een validatieboek waarmerken door het werkloosheidsbureau of kiest voor een elektronisch validatieboek.

5. Nog voor de eerste werkloosheidsdag van elke maand bezorgt u aan de bediende een controlekaart C3.2A, waarvan u het nummer heeft ingeschreven in het validatieboek.
Dit kan heden ook een elektronische controlekaart zijn.

6. Maandelijks deelt u aan de RVA via elektronische weg de 1ste effectieve werkloosheidsdag van de maand mee.

7. De eerste maal moet er een ASR scenario 2 ‘Aangifte vaststellen recht tijdelijke werkloosheid of schorsing bedienden’ gebeuren. Dit doet het sociaal secretariaat.

8. Maandelijks moet er een ASR scenario 5 ‘Maandelijkse aangifte van de uren tijdelijke werkloosheid of uren schorsing bedienden’ gebeuren. Dit doet het sociaal secretariaat.

Aandachtspunten

  • Kijk steeds na, wanneer u verwijst in het C106A-document naar een NAR-CAO, of deze nog van kracht is.

  • De bediende heeft ook recht op een aanvullende vergoeding per dag tijdelijke werkloosheid. Deze bestaat enerzijds uit het bedrag van dat van toepassing is voor de arbeiders uit het spiegel-paritair comité(voor de bedienden in een bouwonderneming is dat dus PC 124).
    Anderzijds heeft men ook sinds 2024 recht op het bedrag ‘bijkomende toeslag bij tijdelijke werkloosheid’ en momenteel 5,10 euro per dag tijdelijke werkloosheid bedraagt.

  • Bij economische werkloosheid voor bedienden is er geen verplichting om deze op te nemen na de toekenning van het recht.

  • Er is ook een beperkt maximaal recht per werknemer per kalenderjaar: 16 weken volledige schorsing of 26 weken gedeeltelijke schorsing of een combinatie van beide.

  • De periode die worden aangevraagd die worden wel altijd in mindering gebracht op het maximale recht. Het is dus belangrijk dit steeds goed op te volgen en goed in te schatten.

Dialog

Tekst

Ok Annuleer