Th. Van Rijswijckplaats 7 - 2000 Antwerpen

03 203 44 00

Kleinhoefstraat 6 - 2440 Geel

014 63 95 70

Lid worden

Sociaal recht, Sociale inspectie, Sociale dialoog

Sociale flitscontroles in januari 2024

20 november 2023

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (de “SIOD”)  heeft Embuild laten weten dat de voorziene sociale flitscontroles in de bouwsector (inclusief elektrotechniek en metaal) vervroegd zijn naar januari 2024. Oorspronkelijk waren de eerstvolgende flitscontroles voor onze sector gepland voor november 2024, maar om ze te kunnen integreren in de ELA-campagne #EU4FairConstuction zijn ze vervroegd naar begin volgend jaar.

Deze sociale flitscontroles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter en worden voorafgaand gepubliceerd op de website van de SIOD en meegedeeld aan de sociale partners. Het informatieve en preventieve karakter neemt uiteraard niet weg dat de inspectiediensten, bij vaststellingen van ernstige en/of herhaaldelijke inbreuken, ook tijdens deze flitscontroles kordaat zullen optreden en indien nodig verbaliseren.

Vind hier de checklist voor de bouwsector

In deze checklist kan u terugvinden welke documenten door een sociaal inspecteur kunnen worden opgevraagd, alsook welke vragen door hem kunnen worden gesteld. Eveneens wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste inbreuken die tijdens deze controleacties kunnen worden vastgesteld. Deze lijst is slechts indicatief: de inspectiediensten kunnen in principe nog andere zaken opvragen, maar deze checklist geeft alvast een duidelijk beeld van waarin u zich mag verwachten bij een eventuele controle.

Dialog

Tekst

Ok Annuleer