Th. Van Rijswijckplaats 7 - 2000 Antwerpen

03 203 44 00

Kleinhoefstraat 6 - 2440 Geel

014 63 95 70

Lid worden

Parkeerbeleid stad Antwerpen aangepast vanaf 1 oktober

26 september 2023

Vanaf 1 oktober wordt het parkeerbeleid in het oude stadscentrum van de stad Antwerpen opnieuw aangepast. Meer ondernemers zullen een parkeervergunning kunnen aanvragen en de tarieven voor de vergunning worden verlaagd. Deze wijziging komt er op vraag van Embuild Antwerpen, die ijverde voor de uitbreiding van de lijst voor economische activiteiten ( NACE-codes) naar meer bouwcategorieën.

Uitbreiding NACE-codes

Op 1 augustus 2023 wijzigde het parkeerbeleid in het historisch centrum van de stad Antwerpen grondig. Parkeren in de straat is sindsdien enkel nog toegestaan voor bewoners. Tenzij je over een bijzondere vergunning beschikt. Ondernemingen van bepaalde beroepscategorieën kunnen een parkeervergunning aanvragen.  Eerst en vooral zullen meer ondernemers vanaf 1 oktober een parkeervergunning kunnen aanvragen. De lijst van codes voor economische activiteiten (NACE-codes) wordt uitgebreid met onderstaande beroepscategorieën. Deze ondernemingen kunnen vanaf maandag 11 september een vergunning aankopen, die ten vroegste vanaf 1 oktober geldig is (tot 1 oktober blijft de voorgaande regeling van kracht).

Vergunning aanvragen

Daarnaast worden de tarieven en zonering aangepast om het gebruik van de parkeervergunning voor ondernemingen te stimuleren en te vereenvoudigen:

  • Een dagvergunning zal nog 35 euro kosten (i.p.v. 44 euro nu) en een driemaandenvergunning 1350 euro (i.p.v. 1966 euro nu voor de duurste).
  • Alle ondernemersvergunningen zijn vanaf 1 oktober geldig in álle parkeertariefzones op het grondgebied van de stad Antwerpen (inclusief de nieuwe parkeerzone voor bewoners en vergunninghouders).

Je kan de parkeervergunning online aanvragen via Mijn Parkeren. Aanmelden kan via Itsme, eID of een A-profiel. Eerst log je in via je persoonlijke gegevens. Faarna verlopen de betaling en de factuur via de gegevens van de onderneming.

Voor de aanvraag heb je het KBO-nummer van je onderneming en de nummerplaat van je voertuig nodig.

Zodra je parkeervergunning geactiveerd is, ontvang je een bevestiging per e-mail. Je ontvangt achteraf een factuur per post op het adres dat is gekoppeld aan het ingegeven ondernemingsnummer of per mail indien je dit eerder hebt doorgeven aan de stad Antwerpen. 

De parkeervergunning wordt digitaal geregistreerd. Daarna kunnen parkeerwachters aan de hand van je nummerplaat zien of je een parkeervergunning hebt. Je moet dus geen bewijs meer achter de voorruit leggen

Meer vragen bij dit onderwerp?

Word lid

Dialog

Tekst

Ok Annuleer