-
Zetel Antwerpen
Th. Van Rijswijckplaats 7
2000 Antwerpen
T 03 203 44 00
F 03 232 79 37 -
Zetel Kempen
Kleinhoefstraat 6
2440 Geel
T 014 63 95 70
Ondernemingsnummer BE0627 844 475
06 maart 2025
Ik vroeg onlangs aan een 10-jarige jongen wat hij dacht over vrouwen in de bouw. Zijn antwoorden waren niet alleen verrassend, maar ook best verstandig. “Afwisseling,” zei hij, “vrouwen kunnen beter logisch nadenken,” en “het is niet altijd hetzelfde.” Hij voegde er ook nog aan toe dat vrouwen “vaak beter kunnen plannen, georganiseerd zijn en meer letten op de regels”. Best een mooie lijst, toch? Werd zijn antwoord op mijn vraag misschien eerder beïnvloed door de mannen in zijn omgeving?
Wanneer we inderdaad gaan kijken naar meer objectieve voordelen van vrouwen in de bouwsector merken we dat de 10-jarige jongen in de juiste richting zat. Het belang van vrouwen in een organisatie werd de laatste jaren geleden mooi in beeld gebracht door, onder meer, onderzoek van McKinsey (‘Why diversity matters’ en ‘Delivering through diversity’). Uit deze studies blijkt dat bedrijven met een grotere genderdiversiteit doorgaans een groter marktaandeel hebben en betere financiële resultaten kennen.
Uit andere onderzoeken blijkt bijvoorbeeld ook dat vrouwen meer aandacht zouden besteden aan regels en veiligheidsprotocollen, wat vanzelfsprekend van groot belang is in een sector als de bouw. Vrouwen hebben, zoals we allemaal wel weten, ook een scherp oog voor detail waardoor de marge op fouten verkleint en de kwaliteit van werk verbetert. Het plannen en georganiseerd te werk gaan levert dan weer een betere communicatie en samenwerking op, wat de dagdagelijkse efficiëntie verhoogt. In een sector als de bouw waar zwaar en intensief werk dagdagelijkse kost is, zijn al deze voordelen meer dan welkom, met name in de huidige conjunctuur.
Maar het grootste voordeel lijkt wel de ‘afwisseling’ te zijn, of meer bepaald, diversiteit. Net zoals het voordelig is om verschillende opleidingsniveau’s, leeftijden en etniciteit binnen je organisatie te hebben, brengen (meer) vrouwen in onze sector diversiteit in perspectieven met zich mee. Vrouwen hebben vaak andere ideeën en oplossingen dan mannen, die niet per definitie logischer zijn (cfr. 10-jarige), maar wel kunnen leiden naar een andere benadering van projecten.
Een team dat uitsluitend bestaat uit mannen of vrouwen loopt niet enkel een groter risico op groepsdenken, waardoor er onvoldoende kritisch nagedacht wordt of alternatieven niet aan bod komen, maar is eveneens minder aantrekkelijk om nieuw talent aan te trekken. Talent wordt aangetrokken door organisaties waar een inclusieve cultuur heerst. En dus moet de bouwsector hier verder op inzetten willen we als winnaar uit de bus te komen in the war for talent.
Op dagen als Internationale Vrouwendag zetten we graag de vrouw in de bouw extra in de kijker. Uiteindelijk draagt een veelzijdig en inclusief beleid bij tot een veerkrachtige organisatie die wendbaar is in verschillende situaties.
Tot slot voegde de 10-jarige jongen er nog aan toe dat vrouwen “ordelijker zijn dan mannen”, en dat kan alleen maar zorgen voor een nettere en gezelligere werfkeet. Tja, de waarheid komt tenslotte uit een kindermond, toch?
Kim Elst
Adjunct-directeur Embuild Antwerpen