Th. Van Rijswijckplaats 7 - 2000 Antwerpen

03 203 44 00

Kleinhoefstraat 6 - 2440 Geel

014 63 95 70

Lid worden

Winteropleidingen

WINTEROPLEIDING

Hoe werkt het systeem van winteropleidingen?

Vanaf 1 december t.e.m. 31 maart kan je voor jouw arbeiders PC 124 een beroep doen op het voordelig winteropleidingssysteem. Dat houdt in dat jouw werknemers werkloos worden gesteld wegens slecht weer (ongeacht de weersomstandigheden) voor het volgen van een opleiding.Als werkgever hoef je zo geen loonkosten te betalen en de arbeider ontvangt naast de werkloosheidsuitkering nog een opleidingspremie van Constructiv. Tijdens de winterperiode kan je kiezen of je gebruik wil maken van het winteropleidingsstelsel of het systeem zonder weerverlet. De keuze blijft aan het bedrijf.

Vooraf

Leg je winteropleiding vast. Tijdens de winterperiode van 1 december tot 31 maart kan je een winteropleiding volgen bij één van de structurele partners van Constructiv, zoals Embuild. De opleiding vindt plaats tijdens de werkuren en moet minstens 8 uur duren. Je kan je inschrijven voor een opleiding in ons open aanbod of voor een opleiding op maat. Je betaalt tijdens de duur van de opleiding geen loon.

Op de dag van de winteropleiding zelf

  • Volg de procedure alsof het een dag slecht weer zou betreffen. Als de winteropleiding samenvalt met de eerste werkloosheidsdag van de maand, dan moet je voor elke werknemer de aangifte doen van tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer (ongeacht de weersomstandigheden). Je kan dit melden via www.socialezekerheid.be / onderneming / onlinediensten: tijdelijke werkloosheid. In de mededeling kan je bij aard van de werken ‘geprogrammeerde winteropleiding’ selecteren.
  • De mededeling moet maandelijks gebeuren. Op de eerste dag van de winteropleiding of één werkdag ervoor of erna, met uitzondering van het weekend, (vervangende) feestdagen of brugdagen.
  • Je moet de eerste dag winteropleiding niet meedelen indien je voor de betrokken werknemer in dezelfde maand reeds een andere dag werkloosheid hebt ingediend (economisch, technisch of slecht weer).
  • De werknemers mogen hun dopkaart NIET kleuren op de dag van de winteropleiding! (Tot en met eind december 2022 zijn er geen dopkaarten wegens de huidige coronamaatregelen)

Na de winteropleiding

Op het einde van de maand doe je de aangifte van Sociaal Risico (het vroegere formulier C3.2 werkgever) via www. socialezekerheid.be / onderneming / onlinediensten: ASR – aangifte sociale risico’s

Dialog

Tekst

Ok Annuleer